Regelen van de uitvaart

Wanneer u contact met ons heeft opgenomen om een overlijden te melden, dan zullen wij luisteren en samen met u bespreken wat er geregeld kan en moet worden. Dit eerst gesprek is een begin van het regelen van de uitvaart. We maken met u de afspraak wanneer we uw dierbare gaan verzorgen. U mag dit ook zelf doen, of samen met ons verzorgteam. We spreken vervolgens een tijd af wanneer we elkaar ontmoeten voor het vervolg gesprek.
Tijdens het gesprek bespreken we alle zaken rondom de uitvaart. Wij luisteren naar uw wensen en kunnen u mogelijkheden aandragen om een persoonlijke uitvaart samen te stellen. Sommige beslissingen hoeven niet allemaal tijdens het eerste gesprek te worden gemaakt. U krijgt de tijd en ruimte om over de persoonlijke wensen en mogelijkheden na te denken om zo een mooi afscheid samen te stellen. De afspraken leggen wij vast in een dossier en we stellen u op de hoogte van de verwachte kosten.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Hoewel we geneigd zijn om onze kinderen af te schermen voor verdriet is het belangrijk om ze te betrekken bij een overlijden. Door ze bij het afscheid te betrekken zullen zij het afscheid op een betere manier kunnen verwerken. Kinderen zijn onbevangen en kunnen op hun eigen wijze met het afscheid nemen omgaan.

Door het bespreekbaar te maken geven de kinderen of kleinkinderen aan hoe zij betrokken kunnen zijn tijdens de dagen na het overlijden en op de dag van de uitvaart

“New life”vlindersluiting voor uitvaartkistvlindersluiting

Kleine kinderen gaan op hun eigen manier om met het afscheid. Ze maken tekeningen of schrijven iets op. Het is ook mogelijk om een te tekenen of een laatste groet te schrijven op de uitvaartkist. Dit is altijd een heel bijzonder moment om dit samen voor een opa of oma te doen.

Ook kan op een bijzondere manier de kist worden gesloten bij het afscheid nemen, met een vlindersluiting. De vlindersluiting is een alternatief voor de gebruikelijke schroefknoppen die standaard bij een kist gebruikt worden om de deksel te sluiten.

Kinderen kunnen de vlinder zelf beschilderen en deze op een zorgvuldig gekozen moment op de kist draaien. Op die manier krijgt de kist een persoonlijk karakter.

Voordat de daadwerkelijke crematie of begrafenis plaatsvindt kan de vlinder weer van de kist verwijderd worden en kunnen de kinderen hun vlinder mee naar huis nemen. Ze kunnen de vlinder thuis een plaatsje geven als herinnering. Zo houden de kleinkinderen een troostrijke herinnering over aan de uitvaart van opa of oma. Uiteraard kunnen de vlinders ook onbeschilderd gebruikt worden.

Dagboekje “dag lieve” of een knuffel

Kinderen die een overlijden meemaken zijn soms erg verdrietig en sommige ook niet. Er zijn  kinderen die pas veel later verdrietig worden. Pas na maanden of zelfs jaren. Verdriet hebben doet iedereen op zijn eigen manier. De kleine kinderen krijgen bij uitvaartverzorging Leidsche Rijn een knuffel waartegen het kind zijn gevoelens kan vertellen. Zo kan hij of zij toch zijn verdriet kwijt. Een dagboekje van “dag lieve” om herinneringen in op te schrijven maken het voor oudere kinderen makkelijker om met hun emoties om te gaan wanneer zij het moeilijk hebben.